Experiències europees en la reutilització d’ampolles

El passat dijous 18 de maig de 2017, en el marc de la Conferència Internacional “Prevenció qualitativa , una nova via cap a l’economia circular”, el projecte reWINE va organitzar un workshop amb experts del sector del vi i la prevenció de residus.

L’Agència de Residus de Catalunya, soci del projecte reWINE, va organitzar el 18 de maig de 2017 a la Casa Llotja del Mar, la conferència internacional "Prevenció qualitativa, una nova via cap a l'economia circular" per compartir experiències, comparar punts de vista i explorar nous camps d'acció en la prevenció de residus i, especialment, en la prevenció qualitativa.  
 
Durant aquest acte, que va aplegar més de 200 persones, va tenir lloc una sessió per presentar el projecte reWINE i el sistema de reutilització d’ampolles que proposa. L’objectiu de la sessió era mostrar bones pràctiques i aprofundir en noves estratègies de sensibilització i gestió per avançar en la prevenció de residus. En aquest sentit, es van presentar tres iniciatives realitzades a altres països europeus a nivell municipal i regional en relació amb la recollida i reutilització de les ampolles de vi. 
 
En primer lloc, Christian Schreyer, del Govern Regional d’Estíria (Àustria), va explicar la seva experiència en la implementació d’un sistema de reutilització. En aquesta regió, 300 cellers comparteixen una ampolla estàndard, que els permet reutilitzar-les més fàcilment. El retorn de les ampolles es fa a través del propi celler (les ampolles utilitzades en les degustacions o els seus restaurants), dels consumidors que retornen les ampolles buides directament als cellers, i de les botigues.
 
A continuació, Mikaël Schneider, d’Ecoscience Provence, va presentar el projecte Commerce Engagé, que implica diversos cellers de la regió de la Provença (França). En el seu cas, reutilitzen les ampolles que venen del consum directe en cellers i dels consumidors que compren als productors i retornen les ampolles buides directament als cellers. 
 
Per últim, Pasi Nurminen, el director general de Suomen Palautuspakkaus Oy (PALPA) va explicar el sistema finès d’envasos de begudes. A Finlàndia, les ampolles de vi de vidre estan incloses en el sistema nacional de dipòsit-retorn d’envasos de begudes, en què es dóna 10 cèntims d'euro per cada ampolla que els consumidors tornen als minoristes.