El canvi meteorològic incideix en la producció vinícola

Segons l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), el nivell de producció mundial de vi d’enguany és històricament baix com a conseqüència de les condicions climàtiques desfavorables.

El director general de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), Jean-Marie Aurand, va presentar el passat 24 d’octubre les primeres dades sobre la producció vitícola mundial el 2017. Aquest any, la producció ha estat la més baixa des dels anys seixanta. En volum, es registra el 2017 una caiguda del 8%, fins als 246.700.000 d'hectolitres, una quantitat mai vista des de fa 56 anys. 
 
Aquesta baixa és conseqüència de les condicions climàtiques irregulars que van afectar els principals països productors, especialment a Europa. Diversos fenòmens meteorològics extrems, des de les gelades, la sequera o fins i tot les pluges torrencials, van afectar enormement la producció de vins el 2017. Les vinyes que es van salvar de les gelades van haver de suportar la sequera de setembre i vice versa, amb el que Europa Occidental va sortir malparada.
 
En efecte, les previsions dels tres principals països productors mostren un clar retrocés respecte als nivells de producció de 2016. Itàlia confirma per tercer any consecutiu, el seu lloc de primer productor mundial (39,3 Mill. HL, -23% respecte a 2016), seguida per França (36,7 Mill. HL, -19% amb respecte a 2016) i l’Estat espanyol (33,5 Mill. hL, -15% respecte a 2016).
 
Aquestes dades demostren que són necessàries mesures per reduir el canvi climàtic, a la vegada, que implementar noves tècniques i estratègies per reduir la petjada de carboni que genera la indústria del vi. En aquest sentit, el projecte reWINE, que impulsa un sistema de reutilització d’ampolles de vi,  contribueix a assolir aquest objectiu.